KLEKOVAČA – LEGENDARNA SRPSKA RAKIJA

KLEKOVAČA – LEGENDARNA SRPSKA RAKIJAKLEKOVAČA

LEGENDARNA SRPSKA RAKIJA

Niko ne zna kada je tačno nastala prva „klekovača“, kao rakija od šljive sa dodatkom lekovitih bovica kleka. Ali, ako se zna da je tradicija proizvodnje rakije u Srbiji duža od 500 godina, kao i da je istorijski poznato da je kleka bila jedna od omiljenih biljaka u narodnoj medicini hiljadama godina, da je bila veoma važno farmaceutsko sredstvo i kod starih Srba, o čemu svedoče i zapisi u Hilandarskom medicinskom kodeksu iz 13. veka – onda je izvesno da su Srbi bobice kleke dodavali u rakiju stotinama godina, baš onako kao što su činili i sa mnogim drugim lekovitim travama i biljkama.

Klekovača je, dakle, najverovatnije nastala kao pomoćno lekovito sredstvo, ali je sigurno da taj njen put od leka do popularnog srpskog žestokog pića nije trajao dugo. Najmanje dva veka je klekovača najcenjenija rakija na području Bajine Bašte, na Tari i na obalama Drine u Zapadnoj Srbiji. A, njen put od narodne medicine do srpskih kafana, restorana i barova zaokružen je tridesetih godina 20. veka, kada je u Beogradu nastao i prvi srpski originalni koktel – upravo na bazi klekovače iz Bajine Bašte.

Dvadesetak godina kasnije, od 1953. sa osnivanjem BB destilerije, ona postaje i brend i, pod imenom „BB Klekovača“ – jedno od najpoznatajih i najznačajnijih žestokih pića na prostorima bivše Jugoslavije. Tokom čitavog 20. veka BB „kleka“ se pije, o njoj se priča i o njoj nastaju brojne narodne i urbane legende. „BB Klekovača“ postaje zaista – „legendarna srpska rakija“.

BB RAKIJE

SerbiaEnglish